Intervju: Eidskog vilt satser på kortreist bærekraftig mat
- Wilhelmsen
- 21. feb. 2024
- 3 min lesing
Oppdatert: 15. aug.

Vi i Reddiksen spurte Eidskog vilt, viltprodusenten på Grønnerud gård som vi har med på laget vårt, hva historien deres var. Under kan du lese om praten vi tok med Ketil Grønnerud om lokal bærekraftig mat.
Eidskog vilt vokste fram i skogen da Grønnerud gård begynte med hjorteoppdrett i 2018, men historien starter lenge før det:
De første som ryddet området, gjorde dette på slutten av 1700-tallet. Gjennom Eidskog bygdebok fortelles det om at det var korn og dyr som var en viktig del av drifta fra den første ryddingen. Noen ga opp underveis og utvandret til USA, mens andre satser videre her tross tøffe år og harde tak.
Selve hjortedriften er ifølge Ketil en del av en større strategi om å sikre en sunn økonomisk fremtid for seg selv og de som kommer etter. De har flere forskjellige beiter som hjorten beiter på vekselsvis for å sikre at de får ferskt gress om sommeren. Gården disponerer nå over 110 mål dyrket mark, og dette gjør at de også er selvforsynt med høy i vinterhalvåret.
Etableringen av hjorteoppdrett er helt nytt for oss og læringskurven er bratt, men samtidig er det en spennende satsning på en forholdvis ny næring i Norge. Vi har kjøpt inn dyr fra flere andre oppdrettere, så her har vi hinder fra Trøndelag, Brøttum, Gaupen og Galterud, som da er en fin blanding som vi bygger videre på.
Slakteriet kom etter at hjorteoppdrettet ble en realitet, og dette gjør også at de kan regulerer mye av hjortedriften selv. Tanken på å kunne levere kortreist bærekraftig mat direkte til forbrukerne uten mellomledd ble nærmere sjekket ut og markedet virket klar for dette.
Det å tablere et viltbehandlingsanlegg på en bondegård langt fra store kjøpesentre, midt ute i Finnskogens dype skoger, er uten tvil ikke noe å anbefale dersom man vil finne en enkel måte å lykkes på. Mange timer er lagt ned i bygging av anlegget og etablering av rutiner for vårt arbeid i tråd med krav fra Mattilsynet.
Etter noen år med drift og produksjon av bærekraftig mat, har de nå et velfungerende anlegg og ser fremover mot enda flere muligheter til å utvide tilbudet sitt.
Vi har nå planer om å utvide anlegget med storkjøkken for produksjon av egne produkter, men da i retning av burgere og karbonader av vilt samt leie ut produksjon for andre, i første omgang.
Men et slakteri er ikke bare et slakteri når man ser inn i fremtiden, og for Eidskog vilt er det viktig å legge igjen et så lite klimafotavtrykk som mulig. Slik de ser det, har man nemlig to valg; man kan velge å være en del av problemet eller en del av løsningen.
Vi har valg det siste. Vi har fokus på bærekrafti og miljøvennlige produkter i alt erbidet på slakteriet. I tråd med dette, er slakteriet oppført i treverk og bygningskroppen er levert av en lokal leverandør for å spare lang transport samt binde CO². Selvsagt er bygget godt isolert i vegger og tak, og sammen med elektriker har vi fått installert LED lys i alle rom.
Eidskog vilt har også installert kraner med fotoceller og dyser som reduserer fobruket for å redusere forbuket enda mer. Slakteriet vaskes også med miljøvennlige kjemikaliealternativer som er godkjent for det formålet. I tillegg bruker de ubleket tørkepapir og kildesorterer avfallet fra kretsløpet til slakteriet.
Dette er små bidrag til miljøet, men allikevel utgjør de en forskjell over tid for fremtiden. Derfor kan du i tillegg nyte kjøttet fra oss med en ekstra smak av god samvittighet!
Viltet som Eidskog vilt slakter og skjærer ned er hjort fra Grønnerud gård og andre hjorteoppdrettere, og vilt fra viltnemd og fallviltgrupper i distriktet. I tillegg kjøper de inn elg, hjort, rådyr og villsvin fra lokale jegere ved anledning.
Vår visjon for Eidskog vilt, er å være Innlandets beste viltbehandlingsmottak og levere varer i ypperste klasse direkte til sluttbruker uten mellomledd. Reisen har så vidt startet og vi ser med stor tro på framtiden for lokal mat og våre nye satsninger.
Tusen takk for praten, Ketil!