Røyland Gård: Ekte lokalmat fra Sørlandet
- torstein36
- 7. aug.
- 2 min lesing
Oppdatert: 15. aug.

Det begynner med en lukt. Ikke en voldsom lukt, men en som sakte fyller rommet i det du åpner lokket, og som blir værende litt lenger enn forventet. Den lukten av varme bær, furunål og kjøkken som har vært i bruk i generasjoner. Røyland Gård ligger midt i Birkenes, der veien svinger og alt roer seg litt ned. Som landskapet rundt er også produksjonen langsom og ekte. Gunnar og Pernille lager saft, gelé, syltetøy og gløgg. Men aller mest lager de noe folk husker.
«Det er mange som sier at de starter dagen med blåbærsyltetøyet vårt. Og da kjenner vi på at det vi gjør faktisk betyr noe», sier Gunnar.
De lager det de selv ville spist. Ikke fordi det lønner seg, men fordi det føles riktig. Epler som ellers ikke ville blitt brukt, solbær fra naboer som ikke får solgt alt, alt får nytt liv her. Smaken forteller om ekte lokalmat fra Sørlandet, med respekt for både råvaren, tradisjonen og for detaljene som gjør det verdt å ta vare på. Røyland ble ikke til med en forretningsplan, men med bålpanner og gryter i hagen til Gunnars foreldre. Folk kom for maten, men ble værende for stemningen. Etter hvert kom ønsket om å skape noe eget. Noe som kunne vokse sakte, uten jag. Og selv om de følger sin egen smak, lytter de også. Mange produkter har blitt til nettopp fordi noen har spurt etter det, og da har de funnet en måte å lage det på, som fortsatt smaker som Røyland.

«Det handler ikke om mengde, det handler om ro og smak», forteller han. Og smaken trenger tid. Gløggen skal være balansert og syltetøyet må smake av bær, ikke bare sukker. Geléen skal sitte igjen som et minne om sommer. Alt lages på gården, for hånd. I en produksjonsbygning med utsikt mot skogen og med samme tanke bak hver etikett. Dette skal smake som noe du vil huske. For dette handler ikke bare om frukt og bær. Det handler om å bruke det man har, og om å gi smaken av stedet videre. Kanskje i en kopp. Kanskje på en skive. Kanskje på en søndag når du har tid. Neste gang du kjenner smaken av eple og krydder i en varm gløgg, tenk på Røyland. Dette er ikke en tilfeldig smak. Dette er smaken av mennesker og bær som har fått tid.