Oppskrift: Grønneruds hjortefilet
- Wilhelmsen
- 29. mai 2024
- 2 min lesing
Oppdatert: 15. aug.

Vi har dykket ned i oppskriftseksjonen til Eidskog Vilt for å finne litt inspirasjon til dere. Der fant vi en oppskrift av Morten Heiaas som så aldeles nydelig ut!
Hjortefilet – hva er ytrefilet av hjort?
Til denne oppskriften har Morten foreslått å bruke ytrefilet av hjort, men hva er egentlig ytrefilet? Dette kjøttstykket finner du på yttersiden av ryggraden, på motsatt side av der man skjærer ut indrefileten. Den er jevn i størrelse og egner seg godt til både helsteking i ovn, på grill eller skåret i biffer. Ytrefileten kan også brukes til forretter, som carpaccio eller gravet kjøtt. Hos Eidskog Vilt får du kjøpt stykker på mellom 0,5 og 2,5 kg til kroner 525/kg.
Ingredienser (4 pers.)
800 gram hjortefilet fra Grønnerud av for eksempel ytrefilet
Salt
Pepper
Margarin/olje til steking
200 gram champignon
100 gram fersk bladspinat
150 gram fersk gulrot
½ rød chilli
1 cm fersk ingefær
3 dl farin
Olivenolje
200 gram pastinakk
½ liter vann
½ dl fløte
150 gram Meierismør
4 plommer
2 ss bringebæreddik
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 dl rødvin
2 dl viltkraft
Maizena
Poteter etter valg
Tilberede hjortefilet
Renskjær kjøttet for sener og hinner. La kjøttet ligge i romtemperatur i minst 30 minutter. Da synker ikke temperaturen så mye i stekepanna, og stekeskorpa blir fin.
Krydre kjøttet med salt og pepper rett før steking.
Varm stekepanna, ha i margarin. Når margarinen slutter å bruse, legger du i kjøttet. Brunes godt på alle sider.
Forvarm stekeovnen til 125 grader på varmluft. Legg kjøttet i en ildfast form. Stikk inn steketermometer i den tykkeste enden. Sett kjøttet inn i stekeovnen og stek til den kjerneteperaturen du ønsker. Ca. 55 grader gir en saftig medium roastbeef.
La kjøttet hvile i ca. 15–20 minutter før det skjæres i skiver.
Champignon
Champignon deles i fire, stekes i god og varm panne med rikelig margarin. Når champignonen begynner å få en gyllen farge tilsettes spinatbladene. Spinaten vendes hurtig inn – den faller fort sammen på grunn av varmen.
Smak til med salt og pepper.
Chilligulrot
Skrell og kutt gulroten i skiver
Rens chilli og ingefær – finkuttes
Bland gulrot, chilli, ingefær, farin, salt og olivenolje i en ildfast form
Stekes i stekeovn på 230 grader til gulroten blir mør. Skal bli litt sort i kantene
Pastinakkpuré
Skrell og del pastinakken i små biter – kokes til den er mør. Tøm av vannet og damp bort resten av fuktigheten.
Pastinakken moses med stavmikser. Ha i smør og fløte. Moses til en glatt puré. Smak til med salt og pepper.
Plommerødvinssaus
Del plommene i to, fjern stenene og skjær et snitt eller to i skinnet.
Kok opp bringebæreddik og sukker, la plommene koke til skinnet løsner og ta ut skallet.
Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang.
La det koke til plommene er møre og ta ut plommer, anis og kanelstang.
Tilsett viltkraft og la koke noen minutter. Rett før servering piskes smøret inn – smak til med salt og pepper
Sausen skal ikke kokes etter at smøret er pisket inn.
Poteter er opp til deg selv og fantasien å finne ut av. Serveres med god samvittighet. Håper det smaker!